Yeni Bilgisayar

January 22, 2020

İş için genelde taşınabilir olan dizüstü cihazları kullanmak durumunda kaldım. Ancak dizüstü bilgisayarlar yerden tasarruf etmek adına limitli performans gösterebiliyorlar. Masaüstü bilgisayar işlemcileri ile aralarında kendi gözlemime göre yüzde 50 nin üzerinde performans uçurumu oluyor. Performans probleminin az olduğu workstation laptopların fiyatları, desktopların kat ve kat fazlası olduğu desktop toplama arayışı içine girdim. Hali hazırda kullandığım emektar MSI laptopımı sadece mobilite gereken işler için ayırmaya karar verdim. Bilgisayar toplarken hangi adımları takip ettiğimi sizinle bu yazıda paylaşmak istedim.

pc

OEM Parçaları

Nelere Dikkat Ettim ?

Kasa

Kasayı alırken aklımda uzun yıllar kullanabileceğim ama çok yer kaplamayan bir model vardı. MATX form faktörüne sahip ve aynı zamanda kübik kasa sayısı az olduğu için seçim yapmam çok zor olmadı. Havalandırma ve kablolama kolaylığından ötürü Thermaltake Core-v21 i seçtim. Kasa kendi ile beraber 20 inch ön fan ile beraber geliyor. Yukarıdaki resimde göreceğiniz üzere alt ve üst olmak üzere 2 kompartımandan oluşuyor. Kablo kalabalığını ve güç kaynağını alt tarafa koyuyorsunuz. Hem yatay hem dikey şekilde konumlandırılabiliyor olması, hem 6 tane harddisk slotu bulunması olası upgradeler açısından oldukça kullanışlı oldu. Şimdilik sadece 1 tane nvme disk kullanıyorum ancak depolama ihtiyacımın artması durumundunda 25 TB a kadar disk eklemesinde bulunabilirim. OEM parçaları değiştirsem bile önümüzdeki 10 yıl içinde bu kasayı kullanmayı planlıyorum.

Anakart, İşlemci ve Ramler

İşlemci olarak 3.6 GHz - 4.9 Ghz aralığında overclock edilebilen intel core i7-9700K (1151 socket) kullanıyorum. Kendi dahili grafik kartı ile 4k60fps ya kadar çözünürlük desteği veriyor. Hyperthreading desteği yok. Hyperthreading desteği olmasının benim için çok önemi de yok. Sanallaştırma çözümleri kullanmayacağım nihayetinde. Reviewlere baktığım zaman oyun performansının iyi olduğunu okudum. Benim için yeterli geldi.

Server donanımı toplamadığım için kazıklanmadan alabileceğim en iyi çok amaçlı anakartın gaming serisi bir anakart olacağını zaten biliyordum. Ramleri overclock ettiğimde yüksek frekanslara kadar çıkabilmesi, kendi raid kontrolcusu içermesi ve 2 tane nvme desteği olması beni etkilemek için yetti. 2 tane pcie16 ve 2 tane pcie mini express slotu var. Ekstra ses kartı, nic veya game capture card eklemek istesem bu slotlardan birini kullanabilirim. 2x16 GB RAM toplam 32GB bellek bulunuyor.

Disk

Disk bilgisayarın performansını belirleyen parçalardan biri dolayısı ile burda çok fantaziye girmedim ve genel olarak kabul görmüş bir disk seçtim. Çok fazla medya barındırmıyorum ve video işleme işlerinde bulunmuyorum. Samsungun 970 evo m.2 modelinin 250 GB depolama ünitesini aldım. Yaptığım testlerde 1.8 GB/s yazma ve 2.6GB/s okuma performansı verdiğini gördüm. 250 gb ı az bulabilirsiniz ama benim için yeterli. Aile içinde dosya paylaşımları ve benzeri işlemleri modemin sağladığı uygulama ile ssd external disk üzerinde tutuyorum.

İşlemci Soğutucu

Kararsız kaldığım konulardan birisi işlemci soğutucusu idi. Kule tipi hava soğutma almak istedim ancak taşınma durumlarında çıkarmak paketlemek termal macun gibi dertlerle uğraşmaktansa uygun fiyatlı kapalı devre su soğutmayı tercih ettim. Topladığım bilgisayara dair pişmalığım olan Akasa Venom a20. Kendisi aslında soğutma işini fena yapmıyor anca su pompası full devir çalıştığı için biraz uğultu yapabiliyor. Tekrar yerleşik hayata geçtiğim zamanlarda ilk işim kendisi ile yollarımı ayırmak olacak.

Güç Kaynağı

Güç kaynağını sürekli değiştirmemek adına Corsair HX1000W olarak aldım. Moduler olması gereksiz kablo kalabalığından kurtarıyor. Günlük kullanımda çok fazla güç çekmiyorum ancak çift ekran kartı gibi fantazilere girişirsem tekrar güç kaynağı almak zorunda kalmak istemedim. Ayrıca belirli bir sıcaklığa kadar fanı devreye sokmaması da güzel özelliklerinden biri.

Overclock

İşlemciyi 4.2 GHz ve Ramleri 3000 MHz hızında çalıştıracak şekilde overclock ettim. Sıcaklık nedeniyle problem yaşamamak için yazın sıcak günlerinde yaptığım yük testlerinde işlemci tüm çekirdekler %100 yüklü iken 55-60°C arasında seyrediyor. Ramleri memtest ile kontrol ettiğimde bir problem ile karşılaşmadım.

Güç Tüketimi

Elimde wattmeter olmadığı kesin bir rakam veremiyorum. Ortalama bir bilgisayarın tükettiğinden fazla tüketmiyordur. Fanların pulse witdh modulation ve yeni nesil işlemcilerin intermittent çalışmasından ötürü güç tasarrufu yaptıklarını biliyorum. Çektiğim güç, güç kaynağının efektif aralığında olmadığı için tasarrufbiraz az oluyordur. O kadarı kadı kızında da olur. Bilgisayarın beslemesi gereken çok fazla component ve ekran kartı olmadığı için ortalama bir son kullanıcı bilgisayari kadar elektrik tükettiğini söyleyebilirim. Elektrik faturalarıma olan etkisini ben farkedemedim.

İşletim Sistemi

İşletim sistemi olarak Ubuntu 19.04 kullanıcı arayüzü olarak gnome kullanıyorum. Parça uyumsuzluğu yaşamadığım için kendimi şanslı addediyorum.

Fiyat

Merak edenler fiyatını sordu. Parçaların tek tek fiyatını hatırlamıyorum ancak toplamda bana 9000 TL ye geldi. Parçaları yerli satıcılardan aldığımı da belirteyim.

Son Not

Bu topladığım cihaza workstation diyemem. ECC Ram ve birden fazla cpu desteği yok. Hatta ekran kartı bile yok. Workstation demek için gereken şartları sağlamıyor lakin son kullanıcı için oldukça güçlü ve fiyat olarak workstationlara nazaran daha karşılanabilir olmasıyla beni tatmin etti. Parça arızalanması veya yeni ihtiyaçlarımın oluşması dışında önümüzdeki 10 yılı benimle beraber geçireceğini düşünüyorum. İlerleyen zamanlarda parça ekleme, çıkarma, değiştirme durumu olursa bu yazıyı tekrar güncellerim.

Bu bilgisayarı toplarken değerli fikirlerini paylaşan arkadaşım Basri Potur ’ a teşekkür etmek isterim.

hidden

John von Neumann – The Man from the Future

Before I read The Man from the Future by Ananyo Bhattacharya, I only knew about John von Neumann in two contexts: that computers use the von Neumann architecture, and that he appeared in a story about a mathematical problem I … Continue reading →

via Henrik Warne's blog

The Review Is the Action Item

2024/05/30The Review Is the Action ItemI like to consider running an incident review to be its own action item. Other follow-ups emerging from it are a plus, but the point is to learn from incidents, and the review gives room for that to happen.This is no…

via Ferd.ca

HOWTO: Change your behavior

In theory, behavior change should be easy. At first glance, it seems like you control your behavior. So, if you desire different behavior, why doesn’t your behavior change as instantly as your desire to change it? In short, lasting change of habitual behavio…

via Matt Might's blog